Vi har jobbet med å rekruttere de beste kandidatene i mange år, og har derfor god kunnskap om hvordan jobbsøker prosessen bør foregå. Derfor deler vi tips og triks slik at du er godt utrustet i din jobbsøkerprosess.
Det viktigste verktøyet for å lykkes i jobbsøkerprosessen er en velskrevet CV. Den markedsfører deg og din kompetanse og skal baseres på din arbeidserfaring, og spisses mot den spesifikke jobben du søker på.
En CV er ingen selvbiografi, den skal markedsføre deg for den konkrete jobben du søker. Vær kort og konsis, og det er viktig å unngå stavefeil og grammatiske feil.
Kontaktinformasjon Adresse, telefon og e-postadresse. Plasseres øverst til venstre.
Start din CV med nøkkelkvalifikasjoner, som er et kortfattet sammendrag av faglig kompetanse og evt personlige egenskaper tilpasset stillingen du søker.
Begynn kronologisk med det du har gjort sist øverst – og sett opp utdanning først og så ev. jobberfaring.
Kurs: relevant og målrettet; vurderes for hver søknad.
Sertifiseringer: relevant og målrettet; vurderes for hver søknad.
Datakunnskap: fortell hva du kan, hvilke dataprogrammer du kan bruke.
Språk: presiser om det er muntlig og/eller skriftlig kompetanse du har.
Om du har «hull» i din CV, dvs. tidsperioder hvor det ikke fremkommer hva du har gjort, er det viktig og redegjør for disse friperiodene.
Det er lett å avsløre overdrevne ferdigheter eller resultater, så vær ærlig.
Ta med erfaring utover jobb dersom det er ferdigheter, utdanning, frivillig arbeid og annen erfaring som en potensiell arbeidsgiver kan se på som verdifullt. Ikke ta med hobbyer eller personlig informasjon som ikke har relevans for jobben.
Velger du å ha med bilde, må bakgrunn være nøytral og du må gi et godt inntrykk.
Det er viktig å teste din CV. Få noen til å gå gjennom både innhold og oppsett.
Referanser: vurder om de skal oppgis eller skriv «Oppgis på forespørsel», det kan være en fordel å oppgi referanser i forhold til vikariat som har raske ansettelsesforhold.
Ved siden av en god CV er en velskrevet søknad ofte inngangsbilletten til et jobbintervju. Søknaden skal utdype hvorfor du er rett person til akkurat denne jobben.
En god søknad skal ha relevans til utlysningsteksten. Ta alltid utgangspunkt i stillingsannonsen og vis at du har de kvalifikasjonene stillingen krever.
Få frem hvilke av dine kvalifikasjoner, resultater og erfaringer som passer bedriftens behov.
Beskriv din personlighet, motivasjon, sosiale tilhørighet og evne til å kommunisere. Unngå klisjeer, beskriv heller konkrete resultater du har oppnådd.
Fortell om dine arbeidsmetoder, hvordan du løser en oppgave og hvordan du takler stress. Prøv å tegne et komplett bilde av din personlighet og dine ferdigheter.
Det er viktig at hver søknad er skreddersydd til den jobben du søker der og da.
Din motivasjon og glød for jobben må skinne gjennom i søknaden.
Søknaden skrives vanligvis med et formelt brevoppsett:
Sjekkpunkter for søknaden:
Har du sendt en søknad og ikke fått svar, må du sjekke om de har mottatt den.
Det er best å vente minst én uke etter at søknadsfristen er gått ut. Da har søknaden sannsynligvis nådd frem til riktig person.
Du kan følge opp med en kort e-post eller telefon. Bestemmer du deg for å følge opp via telefon er det viktig å øve seg. Planlegg hva du skal si, det lurt å skrive noe ned før du ringer.
Når du ringer, presenter deg med navnet som står i CV-en. Nevn at du har sendt en CV nylig og hvilken stilling du er interessert i. Spør om de har mottatt søknaden og om de fortsatt vurderer kandidater for stillingen. Da viser du interesse for bedriften og stillingen. Hold samtalene korte og hyggelige.
Vær alltid godt forberedt når du kommer til et jobbintervju. Du må overbevise når du presenterer dine beste egenskaper og erfaringer, slik at du blir den utvalgte.
På et jobbintervju kan du møte alt fra 1 til 4 personer. La deg ikke stresse av å være i mindretall, husk at disse menneskene i utgangspunktet liker det de allerede vet om deg. Hvordan du oppfører deg og måten du svarer på, er helt avgjørende for om du blir tilbudt jobben. De er som regel like spent som deg. De har lagt ned mye jobb med å plukke ut aktuelle kandidater og har store forventninger.
Husk at bare det å få komme til et jobbintervju er en seier i seg selv! Du er kvalifisert, nå skal du skille deg ut fra de andre kandidatene!
Tenk gjennom hvordan du vil presentere deg selv på en best mulig måte. Det hjelper å trene på intervjusituasjonen, øv deg foran et speil eller sammen med en venn.
Finn ut så mye som mulig om selskapet på forhånd, slik at du kan svare på spørsmål på en best mulig måte.
Rekrutterer ønsker svar på om du er motivert, engasjert og om du vil passe inn. De vil også være opptatt av dine tidligere resultater.
Tips til selve intervjudagen:
Sosiale medier er et viktig verktøy for å bygge en god, personlig merkevare, men det er viktig å være bevisst på hvordan du fremstår. Har du en god blogg eller sider på medier som LinkedIn, Facebook eller Twitter, sørg for å ta med lenke i din CV. Mange potensielle arbeidsgivere sjekker profilene dine. Sjekk sidene nøye, slik at du er sikker på å skape et godt førsteinntrykk. Du må også sjekke at sidene blir synlig når man googler deg.
Sammen med tradisjonell jobbsøking vil denne type aktivitet gi deg en bedre søknad, fordi du får vist mye mer av deg selv.
Følg bedrifter du ønsker å jobbe for. Vær aktiv og vis engasjement slik at du blir synlig på nett.
Mange glemmer hvor viktig referanser er. Gode referanser kan være en avgjørende faktor for å sikre deg drømmejobben.Husk at referansene dine forteller mye om deg, så sørg alltid for å stå på helt til siste slutt i jobben din.